Η Μήλος είναι το νησί με τις περισσότερες & τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων.
νας μικρός παράδεισος, η Μήλος, βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, κοντά στην Κίμωλο και κάτω από την Σίφνο περιμένοντας ήσυχα να το ανακαλύψετε και να σας προσφέρει στιγμές μοναδικής γαλήνης και ομορφιάς. Είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Έχει έκταση 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της φτάνει τα 126 χιλιόμετρα. Γεννήθηκε από την ηφαιστειακή λάβα και αποτελεί ένα κόσμημα με δαντελωτές ακτές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Πάνω από 70 παραδεισένιες ακρογιαλιές υποκλίνονται στις επιθυμίες όλων των επισκεπτών της.
Η Μήλος είναι το νησί με τις περισσότερες & τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, φημισμένες για την ολόχρυση αμμουδιά τους και τα επιβλητικά άλλοτε κατάλευκα βράχια, σμιλευμένα από τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας όπως η διάσημη παραλία Σαρακίνικο.
Στα γραφικά χωριά και τους οικισμούς του νησιού η παράδοση μένει ακόμα ζωντανή. Σπίτια με κάτασπρους ασβεστωμένους τοίχους, μικρές ανθοστόλιστες αυλές, πλακόστρωτα δρομάκια , πανέμορφα μικρά εκκλησάκια, πλαισιωμένα από το απέραντο γαλάζιο.
Στην Πλάκα, πρωτεύουσα του νησιού, περπατώντας στα στενά σοκάκια, παρατηρεί κανείς ότι κυριαρχεί η παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική. Από το μεσαιωνικό κάστρο θα απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα ηλιοβασιλέματα. Απαθανατίστε τον ήλιο να βυθίζεται στα πολύχρωμα νερά του Αιγαίου.
Ο Αδάμαντας, το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Μήλου όπου εδώ χτυπά και η καρδιά του τουρισμού και τα Πολλώνια, γραφικό χωριό στη βόρεια πλευρά του νησιού, θα σας γοητεύσουν.
Αγαπημένος προορισμός ντόπιων και ξένων επισκεπτών η Μήλος αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για τα σπουδαία αξιοθέατα που φανερώνουν την από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Οι κατακόμβες της Μήλου θεωρούνται από τις πιο αξιόλογες του κόσμου, καθώς και το αρχαίο θέατρο, όπου εκεί κοντά βρέθηκε το παγκοσμίου φήμης άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.
Από τις επιγραφές που είναι μέχρι σήμερα γνωστές, φαίνεται πως η Μήλος λεγόταν έτσι από τους ιστορικούς χρόνους. Μερικοί συγγραφείς την ανέφεραν με τα ονόματα Βιβλίς, Μιμαλλίς, Ζεφυρία, ‘Ακιτος και Βήλος. ‘Άλλοι πάλι είπαν πως είναι αποικία των Φοινίκων, και άλλοι, ότι πρώτος οικιστής της ήταν ο Μήλος, από τη γενιά του βασιλιά της Κύπρου Κινύρα.
Η Μήλος βρέθηκε από πολύ παλιά στην ακτίνα επιρροής των κρητικών πολιτισμών και ακόμη τον μυκηναϊκό, πράγμα που φανερώνεται από τα ευρήματα της προϊστορικής πόλης στη Φυλακωπή. Η Φυλακωπή Θεωρείται η πρώτη πόλη της Μήλου. Αλλά εκτός από αυτή, προϊστορικές εγκαταστάσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα μέρη.
Από τη νεολιθική εποχή, το εμπόριο της Μήλου αναπτύχθηκε σημαντικά με την εξαγωγή σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο, του γνωστού πετρώματος, που λέγεται οψιδιανός Απ’ αυτή την κατάμαυρη πέτρα που μοιάζει πολύ με γυαλί, κατασκευάζανε πολύ παλιά, πριν γίνει η ανακάλυψη των μετάλλων, μαχαίρια, λεπίδες, σμίλες, αιχμές δοράτων και βελών κ.λπ. Εργαλεία από οψιδιανό της Μήλου βρέθηκαν σε προϊστορικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο, και αυτό απέδειξε πως μεταξύ Μήλου και ηπειρωτικής Ελλάδος, υπήρχε ναυτική επικοινωνία, πριν από 7.000 χρόνια π.Χ. Αυτή είναι και η αρχαιότερη μαρτυρία στην παγκόσμια ιστορία της ναυτιλίας. Στους κοινούς αγώνες των αρχαίων Ελλήνων, η Μήλος ήταν παρούσα. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας είχε στείλει δυο πεντηκοντορους. Στη μάχη των Πλαταιών, έλαβαν μέρος και 480 Μηλιοί οπλίτες.
Στην εκστρατεία, όμως, που οργάνωσαν οι ΑΘηναίοι εναντίον των Περσών, οι Μήλιοι δεν πήραν μέρος; συνταυτιζόμενοι με τους Σπαρτιάτες, με τους οποίους, σαν Δωριείς, είχαν συγγένεια. Αυτό στάθηκε αιτία να στραφούν δυο φορές εναντίον τους οι Αθηναίοι (426-415 π.Χ.), οι οποίοι κατέλαβαν τη Μήλο. Μετά την πτώση της Αθήνας, όσοι Μηλιοί γλίτωσαν, ήρθαν πίσω στην πατρίδα τους.
Η Μήλος τότε γνώρισε καινούρια ακμή την οποία διατήρησε μέχρι και την μακεδονική εποχή και την ελληνιστική ακόμη, όπως μαρτυρούν σημαντικά ευρήματα των χρόνων εκείνων, όπως το άγαλμα τον Ποσειδώνα (υπερφυσικό μέγεθος, Μουσείο Αθηνών) και προπαντός, η Αφροδίτη της Μήλου, που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.
Άνθιση επίσης γνώρισε το νησί και κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, από την οποία χρονολογείται το μαρμάρινο θέατρο στην αρχαία πόλη. Την ίδια εποχή δημιουργήθηκαν και οι Κατακόμβες, πράγμα που μαρτυρεί την πρώιμη εξάπλωση στο νησί, της χριστιανικής διδαχής.
Η Μήλος ήταν από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που πήραν μέρος στην Επανάσταση τον 1821 κατά των Τούρκων. Από το 1824 Κρήτες πρόσφυγες από τα Σφακιά, έρχονται και εγκαθίστανται στη θέση του σημερινού χωριού Αδάμας.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, το λιμάνι της Μήλου είχε χρησιμοποιηθεί σαν ναύσταθμος του αγγλογαλλικού στόλου του Αιγαίου.
Κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η Μήλος κατελήφθη από τους Γερμανούς το Μάιο του 1941 και απελευθερώθηκε το Μάιο του 1945.
Το νησί της Μήλου βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, απέχει 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 105 ν.μ. από την Κρήτη.
Συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με τον Πειραιά και τις Δυτικές Κυκλάδες (Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος) την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπως και με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Σαντορίνη, Πάρος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Ανάφη κ.α).
Επίσης συνδέεται αεροπορικώς με το Ελ. Βενιζέλος (Αθήνα) και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Τέλος το λιμάνι της Μήλου θεωρείται από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε σκάφη αναψυχής.
• Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα
• Τις κατακόμβες της Μήλου και το Αρχαίο Θέατρο
• Το μεταλλευτικό μουσείο
• Το γύρο της Μήλου με καραβάκι
• Τα σύρματα στο Κλίμα και στα Μανδράκια
• Τη Πλάκα με τα σοκάκια και την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική
Eπαρχείο Mήλου +30 22870 21100
Δημαρχείο Mήλου +30 22870 21249
Tουριστική Aστυνομία +30 22870 21378
Λιμεναρχείο +30 22870 23360
Aεροδρόμιο +30 22870 22380
Γρ. Oλυμπιακής Aεροπορίας +30 22870 22380
O.T.E. Mήλου +30 22870 21599
Tαχυδρομείο Mήλου +30 22870 21214
Kέντρο Yγείας Mήλου +30 22870 22701
Tελωνείο +30 22870 22282
Aγροτικό Iατρείο Aδάμαντα +30 22870 21755